Blog 4. gebeurtenissen

In 1999 werd de grootste vredesconferentie ooit, in het Vredespaleis in Den Haag gehouden. Honderd jaar na de allereerste internationale vredesconferentie. Ik was erbij, als medevertegenwoordiger van Brahma Kumaris. Met 9000 deelnemers uit meer dan 100 landen en een 4-daags programma met als inhoud het bevorderen van de cultuur van vrede in de 21e eeuw.

Elke dag reden we met de auto naar wat toen nog het Congresgebouw heette en zag ik hoe mooi de stad Den Haag was… en had ik de wens hier ooit te wonen en te werken.

Nog geen jaar later ging deze wens in vervulling en woonde ik in het Haagse BK-centrum in Transvaal. Tien jaar lang had ik verschillende banen bij ‘Justitie’ gehad en intussen was ik ook actief betrokken bij programma’s over spiritualiteit en recht voor juristen (in samenwerking met de toenmalig Secretaris Generaal van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privérecht.)

Met de opdracht om een nieuwe vestiging te vinden voor het spirituele centrum, was het zoeken en bekijken van huizen een bijna dagelijkse bezigheid geworden. De verrassing was groot toen het nieuwe huis om de hoek van het Vredespaleis stond en dat het torentje daarvan vanuit de tuin te zien was. Aan de rand van de Internationale zone en omgeven door instellingen die zich bezig hielden (en houden) met vrede en recht. Vanuit die hoedanigheid deden we mee aan de Wereldreis door eigen stad, waarvan de route in 2004 langs vele van deze organisaties liep. Ook waren we jarenlang deelnemer aan de Internationale dag waar deze zelfde organisaties zich presenteerden. 

Reflectie
Alle genoemde gebeurtenissen zijn voorbereidende stappen geweest om spiritualiteit en innerlijke vrede bekendheid te geven in de stad waar organisaties en officiële instanties op het gebied van vrede en recht zo talrijk zijn. Een stad die zichzelf ook steeds meer ging profileren als de stad van vrede en recht. Vanuit de insteek van innerlijke vrede daar bij te zijn, mee te praten en samen te werken, was heel bijzonder.

Vraag
Kan ik in mijn eigen leven een verband zien tussen de plekken waar ik heb gewerkt of gewoond, de contacten die ik heb gehad én innerlijke vrede? Let daarbij op het volgende:
Waar heb ik mij op m’n gemak kunnen voelen?
Lijken bepaalde gebeurtenissen een voorbode te zijn geweest voor iets wat later gebeurde?